Haber

Bitkin Deniz Kaplumbağası 15 Ayda 3 Bin Kilometre Yol Gitti

ANTALYA’da bitkin halde sahile vuran ve tedavisinin ardından denize bırakılan ‘Lara’ isimli caretta caretta, 15 ayda 3 bin kilometre yol kat etti. ‘Lara’nın güzergahını gösteren haritayı 195 bin kişi görüntüleyip izledi.

Kemer ilçesine bağlı Göynük Mahallesi’nde 2020 yılında karaya çıkan bitkin deniz kaplumbağası, Muğla’nın Ortaca ilçesindeki Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) gözetiminde götürüldü. Yapılan incelemede 30 yaşında olduğu tespit edilen deniz kaplumbağasının bağırsaklarında plastik atık ve gaz tespit edildi. Boynunda ve vücudunda yaralar bulunan caretta caretta tedavi altına alındı. ‘Lara’ isimli deniz kaplumbağası, 1,5 yıl süren tedavinin ardından 2022 yılının temmuz ayında kendisine takılan uydu cihazıyla denize tanıtıldı. Uyduyla takip edilen ‘Lara’ 15 ayda 3 bin kilometre yol kat etti. ‘Lara’nın Mısır’daki güzergahını gösteren harita 195 bin kişi tarafından izlendi.

‘LARA’ İÇİN YUVA BEKLENTİLERİ

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “Deniz kaplumbağaları kışı çoğunlukla ılıman denizlerin kıyılarında geçirirken, bir kısmı da açık denizleri kullanabiliyor. Yazın ise beslenmenin daha kolay olduğu kıyı bölgelerinde geçirmeleri ve sonrasında Kışın açık denizlere yönelmek bize ‘Lara’nın kış dönemini açık denizde geçiren kaplumbağalardan biri olduğu fikrini veriyor.” Deniz kaplumbağalarının 2-3 yılda bir yuva yaptığını ve uzun bir tedavi süreci olduğunu göz önünde bulundurursak, ‘Lara’nın tekrar yuva yapabilecek güce ulaşması için biraz daha beklememiz gerekiyor. Bunca emek ve desteğin ardından bizim için en büyük başarı; ‘Lara’, “Türkiye’de bir kumsalda tekrar yuva yaptığında tespit edilecek” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu