Haber

Milli Eğitim Bakanı Özer, BİLSEM Yapay Zeka Atölyeleri İşbirliği Protokol Töreni’nde konuştu

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ikinci döneminin başladığı 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren Türkiye’deki tüm okullarda okul öncesi eğitimdeki çocuklara ücretsiz yemek verileceğini söyledi.

Bakan Özer, Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri (BİLSEM) Yapay Zeka Atölyeleri İşbirliği Protokol Töreni’nin düzenlendiği Üsküdar Ahmet Yüksel Özemre Bilim ve Sanat Merkezi’nde yaptığı konuşmada, bir ülkenin en kalıcı sermayesinin insan sermayesi olduğunu belirtti.

Beşeri sermayenin niteliğini artırmada en önemli enstrümanın eğitim olduğunu belirten Bakan Özer, rekabet halindeki gelişmiş ülkelerin tamamına yakınının eğitim çağındaki nüfusu okul ve eğitimle buluşturmak için inanılmaz yatırımlar yaptığını söyledi.

2000’li yıllarda Türkiye’nin eğitim karnesinin çok iyi olmadığını belirten Bakan Özer, o yıllarda 5 yaşında okullaşma oranının yüzde 11, ortaöğretimde ise yüzde 44 olduğunu söyledi.

Okul öncesi eğitimde yaygın eğitim oranının yüzde 89 olduğunu ve lise düzeyindeki gençlerin yüzde 56’sının eğitimle tanışamadıklarını anlatan Bakan Özer, 2002 yılından bu yana bu açığı kapatmak için büyük bir seferberlik yapıldığını ifade etti.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez okullaşma oranlarının yüzde 95’in üzerine çıktığı bir dönem yaşandığını belirten Bakan Özer, eğitimin önündeki tüm anti-demokratik uygulamaların da kaldırıldığını söyledi.

Bakan Özer, imam hatipleri ve meslek liselerini yıkan başörtüsü yasağı ve katsayı uygulamasının kaldırıldığını, imam hatip lisesine devam etmeyen Müslüman vatandaşların çocuklarının din öğrenimi ile ilgili seçmeli ders taleplerinin kaldırıldığını söyledi. Eğitimde fırsat eşitliğini artırmak, kapsayıcılığı güçlendirmek için çok önemli sosyal politikalar uygulanıyor. 19, 20 yıldır bu ülkede şartlı eğitim yardımları istikrarlı bir şekilde devam ediyor. eğitime erişimde zorluk çekenlerin eğitime erişimini sağlamak amacıyla. Burs programları devam ediyor. Ücretsiz ulaşım eğitimi devam ediyor. Ücretsiz ders kitabı dağıtımı devam ediyor. Buna kaynak ekledik. Sosyal yardımları biraz daha genişlettik.” söz konusu.

Okul öncesi eğitimde tüm çocuklara ücretsiz yemek

Milli Eğitim Bakanı Özer, eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde okullarda uygulanacak ücretsiz yemek dağıtımına ilişkin şunları söyledi:

“Son zamanlarda yemek konusunda çok spekülasyon yapılıyor. Çocukların aç kaldığı spekülasyonları yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı daha önce olmayan bir sistemi devreye soktu. Taşımalı eğitimde tüm çocuklara yemek bedava veriyor. Taşımalı eğitimde yaklaşık bir milyon öğrenci yemek yerken, biz bunu 1.8 milyona çıkardık.Meclisteki bütçe toplantımda da belirttiğim gibi okul öncesi eğitimde tüm çocuklarımıza ücretsiz yemek vereceğiz.

Allah’tan bir şey olmazsa 2023 sonuna kadar dedik. 6 Şubat’ta ikinci dönem başladığında Türkiye’deki tüm okullarımızda okul öncesi eğitimdeki tüm çocuklarımıza ücretsiz yemek vereceğiz. Bu kapsamda taşımalı eğitim ile taşımalı eğitimden yararlanmayan öğrencilerin yemeklerini öğrencinin devam ettiği okulda yemesini sağlayacağız. Bir ekleme daha yapacağız. Pansiyonlu okullarda sadece yatılı öğrencilere öğle yemeği bedava veriliyordu. O okulda pansiyon varsa tüm öğrencilere ücretsiz yemek vereceğiz. Bu adımlar sayesinde bir ay içinde 1,8 milyonu 5 milyonun üzerine çıkaracağız” dedi.

“Bütün ilçelerimize bilim ve sanat merkezleri kuracağız”

Bilim ve sanat merkezlerinde üstün yetenekli öğrencilere yeteneklerini geliştirmeleri için fırsatlar sağladıklarını anlatan Özer, 379 bilim ve sanat merkezinde yüz bine yakın öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.

Çocukların yaşadıkları mahallelerde bilim ve sanat merkezlerine ulaşmalarını sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Özer, “Müjde vereceğim. 922 ilçemiz var. 2023’te tüm ilçelerimizde bilim ve sanat merkezleri kuracağız. .” söz konusu.

Konuşmaların ardından Bakan Özer ile Vakıfbank Genel Müdürü Üstünsalih, 15 yapay zeka atölyesinin inşası için protokol imzaladı.

Bakan Özer, farkındalık ve bilinç geliştirmek amacıyla Üsküdar Ahmet Yüksel Özemre Bilim ve Sanat Merkezi’nde Türkiye’de ilk kez kurulan atom laboratuvarı ve diğer atölyeleri ziyaret etti.

Programın yanı sıra Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Osman Sezgin, İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ve Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürü Cemal Özdemir de katıldı.

Protokol kapsamında bilim ve sanat merkezlerinde kurulması planlanan yapay zeka atölyeleri, öğrencilerin teknolojik analiz üretmelerine, teknolojik çalışmalar geliştirmelerine, bilgileri analiz etmelerine, model, veri iletişimine, sistem mimarisi tasarlama ve geliştirmelerine, eleştirel ve yaratıcı düşünmelerine, bilimsel gözlem, strateji geliştirme, işbirlikli öğrenme ve özgün tasarımlı çalışmalar geliştirebilmeleri amaçlanmaktadır.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından imzalanan “Bilim ve Sanat Merkezlerinde Eğitim Ortamlarının Kalitesinin Artırılmasına Yönelik İşbirliği Protokolü” kapsamında 2016-2020 yılları arasında 30 mekatronik, 9 akıl oyunları atölyesi ve 15 yapay zeka atölyesi düzenlenmiştir. Milli Eğitim ve Vakıfbank.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu